Néptánc

ASDASD
Csobán Néptáncegyüttes

Magyar néptánc Csobánkán

Gimnazista koromban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy jobban elmélyedjek a magyar néptánc világában, ne csupán hobbiként tekintsek rá. Szemet szúrt, mennyire megbecsüljük a társastáncokat, a rokit, a keringőket, vagy bármi külföldi eredetű mozgásformát, ugyanakkor nem ismerjük eléggé saját népünk táncait. Pedig a múlt sok mindenre megtanít: aki ismeri, jobban érti a jelent, és a jövőben is helyt áll.

A magyar néptánc tanulása során a diákok megismerkednek annak ősi értékeivel, a nemzeti mozgáskultúránkkal mely több száz éve jellemzi a magyar társadalmat. A táncot megalapozó népi játékok szerepe is rendkívül fontos. A hagyományos paraszti kultúrában a játék a teljes szocializációs folyamatot biztosította, végigkísérte. Tehát minden kompetenciaterület fejlődésére lehetőséget adott, mindvégig a gyermekek készségeinek, korosztályi sajátosságainak legmegfelelőbben. Jól működő nevelési rendszer volt.

Láttam, hogy itt Csobánkán mennyire lenne igény a közösségszervezésre, hogy az öt nemzetiség megtalálja a helyét a falu életében. Ehhez szerettem volna hozzátenni, ami tőlem telik, így 2014-ben a Közösségi Ház és a Kalot segítségével elindítottam az első csobánkai magyar néptánccsoportot, a Csobán Néptáncegyüttest.

Fiatal felnőtt és gyermek korosztálynak tartottam rendszeres próbákat, két csoportban. Időnként táncházakat szerveztünk, amiken bárki részt vehetett. 2015-től a Szent Anna Cserkészcsapat biztosította a próbák helyszínét, és a Walper István Alapítványi Házban, a Cserkészházban tartós otthonra talált a néptánccsoport.

2017 őszén, mikor az iskola újra elindult, kihagyhatatlan lehetőségként lebegett a szemem előtt, hogy csatlakozzam az oktatáshoz: itt lehet igazán megerősíteni a magyar hagyományokhoz nyúló gyökereket. A szakkör bevált - most egyre ügyesebb, összetartóbb csoport formálódik a néptáncos tanulókból. Ez pedig az osztályok közti kötelékeket, az iskolát és Csobánka közösségét is erősíteti.

Húsz év néptáncos, és nyolc év pedagógiai tapasztalattal bátran mondhatom, hogy a néptánccal, népi játékokkal a diákoknak rengeteg képességét tudjuk fejleszteni. A teljesség igénye nélkül: ritmikai és zenei érzéküket; a különböző térformák, gyakori váltások miatt a térbeli tájékozódásukat; a testtudatukat, koordinációjukat, egyensúlyukat; erőnlétüket, állóképességüket. A tüdőkapacitásukat is jelentősen növeljük a tánc és ének együttes jelenléte miatt. Az egyszerű elemekből való építkezés során a tanulók elsajátítják a rögtönzés készségét, komplex mozdulatsorokat alkotnak, megmutatjuk az improvizáció örömét; továbbá javítjuk környezetükre való reagáló képességüket is – például a páros, vagy körtánc részeknél, ahol egymás mozgását kell lekövetniük. Ezek csupán a testi vonatkozásai a néptáncnak, nem beszélve a pszichológiai, lelki, szociális előnyökről.

Az iskolában heti rendszerességgel tartjuk a néptánc próbákat. Jelenleg a két osztályból tizenkét gyermek táncol. Kárpát-medence tájegységeiből választunk témát a tanévre. Tavaly somogyi, idén moldvai táncokkal, énekekkel, játékokkal szélesítettük a gyermekek látókörét. Minden évben egy-két alkalommal a közösség elé is kiállunk, megmutatni, mi mindent tanultunk. Akik a csatlakozáson gondolkoznak, itt megnézhetik, nekik való-e a foglalkozás. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.  :)

Próbák időpontja:

Péntek 13:30-14:30 tornaterem

Elérhetőség:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36208230720

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCDLhyQQ4_wUgoE6Fi7HYNsw?view_as=subscriber

Oktatók:

Markolt Péter Tamás

Rózsa Réka Bernadett

Írjatok, hívjatok bátran!  :)

Elérhetőségeink:

Cím:

 2014 Csobánka, Vörösvári út 10-12.

Telefonszám:

 +36 30 714 3368

E-mail cím:

kapcsolat.csobanka@gmail.com

Célkitűzés

Ez az oldal a Csobánkai Általános Iskola hivatalos honlapja és az iskolai életet hivatott bemutatni. 

Oszd meg másokkal is!